Kolportören mini

För allt mitt emellan

När religion blir farlig

När blir religion farlig? Tror jag har svaret nedan. 

Jag tänker på korset och en bild jag vuxit upp med, att den ena bjälken pekar uppåt mot Gud och den andra pekar utåt mot människorna, det handlar alltså om våra relationer med Gud och människor. Ibland har man sagt att bjälken uppåt är den viktigaste. Men Jesus själv tycks mena något annat.

 ”Om du bär fram din gåva till offeraltaret och där kommer ihåg att din broder har något otalt med dig, så låt din gåva ligga framför altaret och gå först och försona dig med honom; kom sedan tillbaka och bär fram din gåva.”
Matt 5:23

När du är på väg att prioritera den ”lodrätta” relationen med Gud men kommer på att relationen med en medmänniska är i behov av försoning. Då säger Jesus: Prioritera det, sen kan du ta itu med det andra.

First things first!

Allt elände som skett i religionens namn (ta vilken religion du vill) sker när människor glömmer denna enkla princip och får för sig att ”guden” vill att de ska skada någon annan människa. Här kommer det läskigaste perspektivet med urspårad religionen, nämligen att ”guden” kan bli kränkt.

Det var därför korsridarna gav sig ut och dödade muslimer på 1100-talet, de trodde att deras variant av gud ville det. ”Deus Vult!” ropade man, ”Gud vill det!”. De trode att en ”helig” stad blivit skändad. Samma galna nit driver de som idag vill döda Vilks och spränga Jyllands-Posten därför att deras version av gud har blivit kränkt och därför kräver att människor skadas och dödas. Detta är den farliga religionens mekanismer, när gudens och religionens  känslor blir viktigare än människor av kött och blod.

Det här var rätt extrema exempel, om vi plockar ner det lite. Om du tror att din gud kräver av dig att förakta och se ner på någon annan människa så är du på en farlig väg. Det är därför det är så läskigt när en sån som Breivik talar om sig själv som ”kristen”.

Sammanfattning.
Religion blir farlig så fort vi får för oss att relationen till ”guden” kräver att vi skadar andra människor.

Jesus visar på något annat vilket gör ”kristna” förbrytelser på det här området så mycket allvarligare. Jesus är tydlig: Innan du blir ”andlig” och börjar prioritera relationen med Gud, se till att ha ordning på relationen med dina medmänniskor.

Vi som följer den Jesus som själv blev torterad, hädad och korsfäst kan aldrig förnärmat peka finger åt någon och ropa ”hädelse!”. Därför måste vi alltid komma ihåg vem det är vi följer i våra samtal med oliktänkande. Även i de fall då noll respekt visas oss, ja även om vi möter förakt och hat. Låt oss be att vår ryggmärgsreflex är kärlek.

Som profeten Mika samafattade det hela:

Människa, du har fått veta vad det goda är,
det enda Herren begär av dig:
att du gör det rätta,
lever i kärlek
och troget håller dig till din Gud.
Mika 6:8 
Annonser

Single Post Navigation

2 thoughts on “När religion blir farlig

 1. Jag instämmer att en viktig och obehaglig gräns passeras när människors religiösa, politiska och ideologiska övertygelser blir en drivkraft att skada andra, som anses stå i vägen för ett högre och heligare syfte.

  Religionen/ideologin fungerar i dessa fall som en drivbänk eller möjliggörare för människors vilja till makt och kontroll över sin omgivning. Dessa maktmänniskor attraheras av religionens/ideologins inslag av sanningsanspråk, elitism och fördömanden av oliktänkande. Jag ser inte att religionen/ideologin nödvändigtvis vantolkas eller missbrukas i och med detta, men kanske förstärks och överbetonas lärans elitistiska aspekter av de utövare som fäster sig särskilt vid dem?

  Religiös tro är knappast ursprunget till hat och förtryck av omgivningen, men många religioner tycks bära på aspekter som lätt kan användas för dessa syften. Att helt friskriva dogmer och doktriner från ansvar för kränkande och ibland våldsamma religionsyttringar är inte helt lätt. Finns utrymme för dessa tolkningar, kommer någon med tvingande nödvändighet att göra dem. Därmed inte sagt att dessa tolkningar är de enda möjliga, eller ens särskilt välunderbyggda.

  Slutligen vill jag tillägga att religionen också kan bli farlig när den används som självskadebeteende. Jag syftar främst på de känslomässiga och psykologiska trauman som en starkt övertygad människa kan tillfoga sig själv med religionen som drivkraft.

  Medvetenhet om och ödmjukhet inför dessa potentiellt farliga aspekter av religiös iver utgör förutsättningar för en ansvarsfull utövning och förkunnelse, som jag ser det.

 2. En bidragande orsak kan vara den gamla inställningen ”heligare än dig”.

  ”Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i Faderns och Sonens och den heliga Andens namn och lär dem att hålla alla de bud jag har gett er. Och jag är med er alla dagar till tidens slut””

  Därmed inte sagt att alla som kallar sig kristna delar den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: